حمل و نقل بین المللی از مسائل مهم و اساسی تجارت بین الملل به شمار می رود؛ چرا که حمل و نقل بین المللی راهی مطمئن و قابل اعتماد برای ارسال سریع محصولات به دست مشتری و جلب اعتماد و رضایت وی به شمار می رود که در تجارت بین الملل استفاده از آن بسیار ضروری است، به همین دلیل میتوان گفت حمل نقل بین المللی راهی برای گسترش تجارت در عصر حاضر برای واردات و صادرات به شمار می رود. توجه داشته باشید که امروزه انتخاب بهترین روش برای حمل و نقل در تجارت بسیار حائز اهمیت است، بنابراین یک اشتباه محاسباتی کوچک هزینه و ضرر فراوانی را به شما تحمیل میکند. حمل و نقل بین المللی بهترین گزینه برای تجارت بین المللی محسوب میشود به همین دلیل ما در این مقاله به تعریف حمل و نقل بین المللی که شامل حمل و نقل هوایی، دریایی، جادهای و … است، خواهیم پرداخت پس در ادامه مطلب با شاهان پاشا ما را همراهی کنید.
حمل و نقل بین المللی چیست؟
حمل و نقل بین المللی به زبان ساده به معنی انتقال مسافر یا کالا بین دو کشور به شمار می رود که این دو کشور ممکن است با یکدیگر دارای مرز زمینی، دریایی و هوایی باشند. حمل و نقل بین المللی نقش مهمی در تجارت بین الملل ایفا میکند، بر همین اساس شرکتهایی که در زمینه تجارت بین الملل فعالیت میکنند بهترین گزینه و روش صحیح حمل کالا اعم از دریایی، زمینی و هوایی را برای اطمینان از کارایی و مقرون به صرفه بودن از لحاظ اقتصادی و دیگر عوامل در نظر میگیرند و براساس آن برای حمل و نقل بین المللی بهترین گزینه را برای واردات و صادرات انتخاب میکنند.
از عوامل موثر بر تصمیمات شرکتها برای استفاده از حمل و نقل بین المللی مناسب میتوان به نیازهای تجاری کشور و نوع کالا و خدمات در کنار دیگر عوامل اشاره کرد که بر حمل و نقل بین المللی اثر میگذارد. در نخستین گام برای حمل و نقل کالا به کشورهای دیگر یا واردات شرکتها قبل از هر اقدامی باید در مورد نوع کالایی که میخواهند صادر یا وارد کنند باید اطلاعاتی داشته باشند تا بتواند بهترین گزینه را برای حمل و نقل بین المللی انتخاب کنند. به طور مثال برای حمل مواد غذایی و دارویی که سرعت عمل بسیار مهم است قطعاً نخستین انتخاب ترانزیت هوایی و حمل و نقل هوایی است چرا که دیر رسیدن ممکن است باعث فاسد شدن مواد غذایی و دارویی شود و ضرر زیادی را به شما تحمیل کند.
توجه داشته باشید که هزینه ارسال کالا نیز عاملی مهم در نوع انتخاب حمل و نقل بین المللی به شمار می رود که این عامل به طرفین معامله بستگی دارد. قوانین حمل و نقل بین المللی و ارزش کالا، گمرک و هزینه گمرک از جمله عناصر موثر در حمل نقل بین المللی محسوب میشود که باید به آن توجه داشت. آن دسته از افرادی که با حمل و نقل بین المللی سروکار دارند باید کیفیت، هزینه و زمان را مورد بررسی قرار دهند و بهترین انتخاب را برای حمل و نقل و بین المللی داشته باشند شرکت شاهان پاشا بسته به نوع کالا و شرایط کشور مبدأ و مقصد بهترین انتخاب را برای حمل و نقل بین المللی برای شما به ارمغان میآورد.
انواع حمل و نقل بین المللی
امروزه حمل و نقل بین المللی در تجارت و بازرگانی اهمیت بسیاری دارد به همین دلیل روشهای مختلفی برای حمل و نقل بین المللی به قرار زیر وجود دارد.
حمل و نقل هوایی
حمل نقل هوایی از کم ریسکترین و در عین حال گرانترین روش حمل و نقل بین المللی برای صادرات و واردات کالا و بار به شمار میرود. از حمل نقل هوایی برای ارسال کالای سبک و گرانقیمت به مقصد در کمترین زمان استفاده میکنند.
مزایای حمل و نقل هوایی
- سرعت ارسال سفارشات به مقصد در سریعترین زمان ممکن
- طیف وسیعی از کالا را شامل میشود.
- امنیت بالایی به هنگام ارسال بار به مقصد ارائه میکند.
معایب حمل و نقل هوایی
- هزینه بالا
- تأخیر و لغو پروازها
- پرداخت مالیات
- اضافه شدن هزینه سوخت و ارز به هزینه حمل و نقل
حمل و نقل دریایی
حمل نقل دریایی در مقابل حمل نقل هوایی پر ریکسترین و کندترین روش حمل و نقل بین المللی به شمار میرود که قیمت ارزانی دارد. از این نوع حمل و نقل بیشتر برای کالاهای سنگین و آن دسته از کالاهایی که از اهمیت کمی برخوردار است استفاده میکنند.
مزایای حمل نقل دریایی
- ارسال کالا با حجم بسیار بالا
- ایمنی بالا
- هزینه کم
معایب حمل و نقل دریایی
- این نوع حمل و نقل بین المللی با سرعت کمی انجام میشود ردیابی آن دشوار است.
- نرخ پایه حمل براساس تغییرات هزینه سوخت و ارز محاسبه میشود.
حمل و نقل جاده ای
شاید بتوان گفت که بهترین روش حمل و نقل بین المللی حمل و نقل جادهای است. البته لازم به ذکر است که استفاده از حمل نقل جادهای صرفاً برای حمل و نقل در فاصله نزدیک و کشورهای همسایه و هم مرز مناسب است، چرا که از نظر زمان و هزینه خریدار و فروشنده را اذیت نمیکند. انعطافپذیر ترین گزینه برای حمل و نقل بین المللی چیست به شمار می رود که بسیار سریع و کارآمد است.
مزایای حمل و نقل جادهای
- کم هزینه
- استفاده از شبکههای گستردهای از مسیرهای جادهای
- تحویل خصوصی و ایمن کالا
معایب حمل و نقل جادهای
- آسیب دیدن کالاها
- هزینه عوارض عبور
- تأخیر به خاطر خرابی و ترافیک جادهای
- مقررات مختلف کشورها
حمل و نقل ریلی
حمل و نقل ریلی بهترین گزینه برای حمل و نقل بین المللی است که روشی مقرون به صرفه و کارآمد برای جابجایی بار به شمار میرود که استفاده از آن از گذشتههای دور تا به امروز استفاده برای ارسال کالا و بار مرسوم بوده است.
مزایای حمل و نقل ریلی
- ارسال سریع بار
- امنیت
معایب حمل و نقل ریلی
- گرانتر از حمل و نقل جادهای است
- تغییر در جدول زمانی حرکت قطارها
- فرسودگی و خرابی سیستم ریلی
حمل و نقل مرکب
حمل و نقل مرکب از روشهای پر استفاده حمل و نقل بین المللی به شمار می رود؛ در این روش همانطور که از نامش پیداست از چندین روش برای ارسال بار و کالا استفاده میکنند. در این روش از کامیون برای حمل بار از انبار تا فرودگاه یا بندر استفاده و سپس بار را از طریق کشتی یا هواپیما و یا موارد دیگر به کشور مقصد ارسال و در کشور مقصد نیز با کامیون آن را به محل مورد نظر میبرند.
مزایای حمل و نقل مرکب
- ارسال سریع کالا بدون هزینه اضافه
- استفاده از چندین روش
معایب حمل و نقل مرکب
- قوانین کشور مقصد
- هزینه حمل و نقل مرکب
قوانین حمل و نقل بین المللی
کلید توسعه اقتصادی و اجتماعی یک کشور در مبادلات تجاری و حمل و نقل بین المللی نهفته است؛ در ارتباط با حمل و نقل بین المللی قوانین زیادی وجود دارد که تمامی تجار و بازرگانان به هنگام ترانزیت کالا باید به این قوانین عمل کنند. برخی از این قوانین جنبه بین المللی دارند و برخی دیگر مختص برخی کشورها هستند که به تبعیت از قوانین بین المللی وضع شدهاند. از مهمترین قوانین در حوزه حمل و نقل بین المللی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- کنوانسیون TIR
کنوانسیون TIR به آن دسته قوانین حمل نقل بین المللی گفته میشود که براساس آن وسایل نقلیه کشورهای عضو این کنوانسیون در مرز کشورها مورد بازرسی قرار نمیگیرند، البته این مورد استثنا نیز دارد.
- کنوانسیون CMR
این کنوانسیون وظیفه نظارت بین حملکننده، فرستنده و گیرنده را بر عهده دارد که مهمترین راهنمای مجریان حمل و نقل بین المللی به شمار می رود که خط مشی و وظایف را مشخص میکند.
- کنوانسیون کالای خطرناک یا ADR
در حال بیش از 36 کشور این کنوانسیون را پذیرفتهاند که قوانینی در زمینه ترانزیت کالاهای خطرناک است.
- قوانین ترانزیت تجاری سازمان همکاری اقتصادی اکو ECO
سازمان همکاری اقتصادی ECO مجموعه قوانین بین بین المللی بین کشورهای عضو است که توسط سه کشور ایران ترکیه و پاکستان پایهگذاری شده است.
- قانون هارتر
از قانون هارتر برای جلوگیری از سوء استفاده صاحبان کشتی در حمل و نقل دریایی استفاده میشود که استفاده از آن گسترش حمل و نقل دریایی را در پی داشته است.
- کنوانسیون هیک یا لاهه
این کنوانسیون قوانینی در جهت یکسانسازی قوانین دریایی دارد.
- کنوانسیون ویزی و لاهه ویزی
این کنوانسیون قوانینی درباره حمل و نقل بین المللی کانتینرها دارد.
- کنوانسیون یورک آنتروک
مجموعه قوانین اضطراری که بسته به صلاحدید کاپیتان کشتی جهت نجات کشتی انجام میشود.
- کنوانسیون بین المللی هواپیمایی شیکاگو
این کنوانسیون نیز قوانینی درباره حمل و نقل بین المللی دارد که ایران نیز یکی از امضاکنندگان اولیه این کنوانسیون به شمار می رود.
- کنوانسیون ورشو
در ارتباط با حمل و نقل هوایی قوانینی وضع نموده است.
مراحل حمل و نقل بین المللی کالا
چرخ تجارت جهانی بر روی پاشنه آشیل حمل و نقل بین المللی میچرخد ولی آیا کنون به این فکر کردهاید که مراحل حمل و نقل بین المللی به چه صورت است؟ برای حمل نقل هوایی باید چه مدارکی را ارائه نمود؟ در واقع در صادرات و در واردات باید مراحلی راه طی نمود تا اجازه جابجایی کالا داده شده است. مراحل حمل و نقل بین المللی کالا به قرار زیر است:
- تحویل محموله به حامل
در نخستین گام برای حمل و نقل بین المللی باید مسئول خود شخص یا نماینده حقوقی وی محموله را به حملکننده برساند.
- ترخیص کالای صادراتی از گمرک
در دومین گام از حمل و نقل بین المللی هر کالایی که قصد خروج از کشور را دارد باید مراحلی قانونی را طی کند. برای ترخیص کالا از گمرک باید ابتدا درخواستی را تنظیم و به همراه چند سند آن را به مراجع مربوطه ارائه کنید که این مدارک شامل مدارک مربوط به کالا، مدارک صاحب کالا، مدارک نماینده قانونی و … است. توجه داشته باشید که ترخیص محموله توسط حامل محموله که دارای گواهینامه است و هم توسط شخص که طرف حامل مشخصی کرده انجام میشود.
- بار زدن کالا
فرآیند بار زدن کالا شامل تمامی مراحل جابجایی و بررسی کالا از زمان رسیدن به انبار اصلی تا زمان بار زدن است.
- حمل و نقل بین المللی
در این مرحله شرکت حمل و نقل بین المللی در یک بازه زمانی مشخص تعهد میدهد تا محوله را به دست گیرنده برساند.
- ترخیص کالای وارداتی در گمرک
فرآیند ترخیص کالا معمولاً پس رسیدن محموله به کشور مقصد توسط شرکت حمل و نقل بین المللی انجام میشود. در اینجا باید برخی مدارک مورد نیاز را برای ترخیص کالا ارائه کنید.
- تحویل محموله
در این مرحله پس از پرداخت هزینه باید محموله را تحویل بگیرید و به انبار منتقل کنید.
انواع بارنامه در حمل و نقل بین المللی
بارنامه در واقع سندی است که قابلیت انتقال به غیر را نیز دارد. در واقع بارنامه نوعی قرارداد برای حمل و نقل و همچنین بارگیری کالا در وسایل نقلیه مختلفی است که توسط شرکتها صادر میشود. توجه داشته باشید که با تنظیم سند بارنامه مالکیت کالا یا محموله از فروشنده به شرکت منتقل میشود. در بخش مربوط به حمل و نقل بین المللی بارنامههای مختلفی وجود دارد که هر کدام بسته به وسیله و روش حمل یا استاندارد بارنامهها نامهای مختلفی دارد که شناسایی هر یک از آنها نشاندهنده الزامات و همچنین نیازمندیهای خاص حوزه حمل و نقل است.
انواع بارنامههای و گروههای بارنامه شامل موارد زیر میشود.
- بارنامه حمل کامیون Truch Way Bill
- بارنامه حمل با کشتی Ocean/Marin Bill of lading
- بارنامه حمل با هواپیما Air Waybill
- بارنامه حمل با قطار Rail Waybill
- بارنامه حمل سراسری Trough Bill of lading
- بارنامه حمل مرکب Multimodal Transport Bill of lading
- بارنامه حمل مرکب (فیاتا) FIATA Multimodal Transport Bill of lading
اهمیت بارنامه در حمل و نقل بین المللی
بارنامه یک سند حمل و نقل بین المللی حیاتی است چرا که بارنامه به عنوان یک سند و توافقنامه قانونی است که میتوان از آن استفاده کرد که براساس آن حمل و نقل محموله یا کالا براساس شرایطی که در بارنامه ذکر شده توسط حامل انجام میشود که از آن میتوان در دعوی قضایی نیز استفاده نمود. توجه داشته باشید که بارنامه ضعیف و نامناسب شرکت حمل و نقل را در معرض ادعا و تعقیب کیفری قرار میدهد.
در بارنامه اطلاعاتی همچون مهر و امضای شرکت حمل و نقل یا نماینده قانونی وی به همراه تاریخ حمل کالا، اطلاعات بارگیری و محل بارگیری و مقصد نهایی، شرایط و ضوابط حمل کالا، نام فرستنده کالا، شرح مفصلی از کالا، اضافه کردن هر نوع دستورالعملی و … وجود دارد. از اهمیت بارنامه در حمل و نقل بین المللی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بارنامه دلیلی بر مالکیت محسوب میشود
- بارنامه سندی قابل معامله محسوب میشود
- بارنامه معمولاً بدون قید شرط است مگر آنکه جور دیگری توافق شده باشد
وظایف کریر و نقش آن در حمل و نقل بین المللی
کریر در حمل و نقل بین المللی عبارت است از جابجایی کالا یا محموله از کشوی به کشور دیگر به روشی که در قرارداد حمل ذکر و تعیین شده است. کریر در واقع شخص یا شرکت حمل و نقل است که کالا را در مسیرهای مشخص شده با نرخ تعیین شده با وسیله اجارهای یا ملکی حمل میکند. فورواردر نیز شخص یا شرکتی است که براساس یک سند وظیفه ساماندهی کالا را بر عهده دارد و کالا را در مبدأ دریافت و تا مقصد هدایت میکند. فورواردر کالا را جابجا نمیکند بلکه وظیفه هماهنگی را بر عهده دارد. از وظایف کریر میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- انعقاد قرارداد مربوط به حمل و صدور راه نامه
- تهیه اسناد و مدارک لازم همچون کارنه تیر، کارنه دو پاساژ، دوزبلاغ، ویزا، بیمه نامه،گواهی و قبولی
- تودیع ضمانتهای نامههای لازم برای ارگان های زیر ربط برای صدور مدارک و اسناد ضروری
- تأمین کامیون برای حمل بار با توجه به زمان و مهلت مقرر شده در قرارداد
- تحویل و دریافت کالا از جانب فرستنده یا فورواردر کالا
- نظارت بر بارگیری کامیون
- تطبیق مندرجات اسناد حمل با محموله
- تحویل کالا به گیرنده
- رعایت مسیر مشخص شده و همچنین مدت زمان حمل کالای ترانزیتی که مأموران گمرکی مشخص میکنند
- رعایت مسیر و همچنین مدت زمان حمل کالا براساس مفاد قرارداد حمل
- تخلیه و نظارت بر تخلیه کالا و شمارش کالا
- امضاء اسناد کسر و اضافی و آسیب دیدگی
- دقت در انجام وظایفت و تحویل محموله به مقصد و اخذ گواهینامههای مربوطه
شاهان پاشا بهترین شرکت حمل و نقل بین المللی
شرکت شاهان پاشا با سالها تجربه در زمینه حمل و نقل بین المللی بار و کالا در سراسر جهان به عنوان یکی از مراکز معتبر ارائه دهنده خدمات حمل و نقل بین المللی اعم از زمینی، هوایی دریایی و …. شناخته میشود که با کسب مجوزهای لازم جهت حمل و نقل بین المللی کار حمل و نقل بین المللی را برای شما آسان میکند. این مجموعه با انجام خدمات ترخیص کالا، ثبت سفارش کالا، کریری، فورواردی، کاپوتاژ، حمل ترکیبی، ترخیص کالا، انبارداری، تنظیم اسناد جابجایی، بارگیری و تحویل به اقصی نقاط دنیا کار صادرات و واردات را برای شما راحتتر میکند که برای این منظور کافی است صفر تا صد حمل و نقل بین المللی را به شاهان پاشا بسپارید.
کریر و فورواردر چه تفاوت هایی با هم دارند؟
کریر در واقع شخص یا شرکت حمل و نقل است که کالا را در مسیرهای مشخص شده با نرخ تعیین شده با وسیله اجارهای یا ملکی حمل میکند. فورواردر نیز شخص یا شرکتی است که براساس یک سند وظیفه ساماندهی کالا را بر عهده دارد.
منظور از حمل و نقل بین المللی جابجایی محموله یا کالا از یک کشور به کشور دیگر است.
حمل نقل بین المللی نقش مهمی در رشد اقتصادی و شکوفایی اقتصادی از طریق تجارت بین الملل ایفا میکند.
میتوان به حمل نقل هوایی، حمل و نقل ریلی، حمل و نقل دریایی، حمل و نقل جادهای، حمل و نقل مرکب و … اشاره نمود.
تمامی شرکتهای واردکننده و صادرکننده میتوانند از حمل و نقل بین المللی استفاده کنند مشروط بر اینکه از قوانین حمل و نقل بین المللی تبعیت کنند.